Balkonunuzda ağaç yetiştirmek ister misiniz? Evde mandalina ağacı bakımı nasıl yapılır? Bu yazımız size yardımcı olacak bilgiler içermektedir.
Mandalina ağacı evinizde, güneş alan balkon ortamlarında yetiştirilebilir. Mandalina ağacı, güneşi sevmekle birlikte direk güneş ışığından da korunması gerekir. Mandalina ağacı direk güneşi sevmez, akşam ve sabah güneşleri mandalina ağacı için daha idealdir. Hava akımlarından kolay etkilenen mandalina bitkisi bu etkiden de korunmalıdır.
Mandalina sonbahar döneminde meyve vermeye başladığı için özellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sıcak olan yerlerde bulunması bitkinin meyve verimini artırır. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlar mandalina yetiştirilmesine elverişli değildir. Bu ortamlar mandalina ağacının yapraklarının yanmasına ve dökülmesine sebep olabilir. Ortalama oda sıcaklığı mandalina ağacı için idealdir.
Çiçekli bitkiler böceklenme yapabileceği için, çiçekli bitkilerden uzak bir yerde mandalina ağacının yetiştirilmesi daha uygun olacaktır. Zira turunçgiller böceklenmeye müsait ağaçlardır.
Mandalina ağacının 2 yılda bir saksı değişimini yapabilirsiniz. Bu değişimi hatta budama işlemini mart-nisan aylarında yapabilirsiniz. Bu aydan sonra havalarda ısındığı için bitkinin toprak tutunumu dahi iyi olacaktır. Mandalina ağacınızın boyuna göre uygun saksı seçimi yapmak büyük önem taşır. Örneğin 30 cm derinliğinde ve 40 cm genişliğindeki bir saksı, evde yetiştireceğiniz mandalina ağacınız için uygun olacaktır. Suyu süzdüren saksılar tercih etmelisiniz. Bu şekilde toprak fazla sudan arındırılmış olmaktadır. Saksıdaki toprağın altına çakıl taşı koyarak ta dekoratif diğer (altı deliksiz kapalı) saksıları da kullanabilirsiniz.Hava alan topraklar idealdir.
Mandalina ağacı sulanırken toprağın her yerinin eşit şekilde sulanmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle sıcaklarda suyuna dikkat edilmesi gerekir. Susuz kalmaması önemlidir. Mevsime ve ortam sıcaklığına göre sulama sıklığınız değişebilir. Toprak kuruluğuna bakarak sulama yapabilirsiniz
Mandalina bir sürgünde fazlaca meyve veren bir türdür. Bu nedenle, ince dallarda yoğun meyve vermişse ve meyvelerin bazılarında hastalık gözleniyorsa hastalıklı meyveler hemen toplanmalıdır. İnce dallardaki yoğun meyveler ağırlık yapıp dalında kırılmasına neden olabilir. Mandalina ağacının toprak neminin kontrol edilerek sulanması meyve verimini yükseltir. Mandalina ağacının toprağı büyümesi için önemlidir. Gübre yada vitaminde kullanarak büyümesini ve meyvesini artırabilirsiniz.
mandalina ağacı bakımı, mandalinaagaci, boduragac, mandalina ağacı sulanması, evdeagacbakimi, evde ağaç bakımı, Mandalina Bitkisi, Mandalina Çiçeği, Mandalina Ağacı Mandalina Ev Çiçeği, Mandalina Çiçeği Bakımı, Mandalina Ağaç, Mandalina Bitkisi Yetiştirilmesi, Mandalina Bitkisi Sulanması, Mandalina Bitkisi Toprak - Saksı Değişimi, Mandalina Ağacı Budanması
Comments