Dekoratif görüntüsüyle herkesi kendine hayran bırakan Bonsai, son zamanlarda oldukça fazla tercih edilen salon bitkilerindendir. Bonsai, saksıdaki ağaç anlamına gelir.
Bonsai bitkisinin bakımı, sulaması ve çoğaltılması için dikkat edilmesi gereken bir çok kural vardır. Bonsai, hassas bir bitki olduğu için bakımında özen gösterilmelidir.
13-14 dereceden daha az sıcaklıklar Bonsai bitkisinin yaşamını zorlaştırır. Ilıman iklimi seven Bonsai, aydınlık bir ortamda bakılmalıdır.Topraktaki minerali hızla tükettiği için zaman zaman yeni toprak eklemeniz gerekebilir. Mevsim başlarında suyuna vitamin eklemeniz de Bonsai bitkinizi daha sağlıklı yapacaktır. Bonsai çiçeği, kış aylarında aydınlık yerlerde veya pencere önlerinde bulunmalıdır. Yaz aylarında ise direk güneş almadan, evin gölge bir köşesinde yetiştirilmesi uygundur. Hava geçişinin olduğu, nemli ortamlarda verimli büyüme gerçekleşmektedir.
Bitkinizin toprak nemine bakarak sulayabilirsiniz. Fazla veya az sulama bitkinize zarar verecektir. Sıcak havalarda gün aşırı, kış aylarında ise 3-4 günde bir sulama yapabilirsiniz. Toprağın tamamının nemli olması bitkinizin sağlığını korur. Eğer çiçeği akşam sulamışsak ve dibinde su kalmışsa, sabah kalktığımızda saksı içinde biriken suyu dökmemiz gerekir. Bunu yaparak böceklenmeye engel olursunuz. Toprağın kuruduğunu ya da ıslak olduğunu toprağa parmağınızla bastırarak anlayabilirsiniz. Ara ara yapraklarını nemli bir bezle silebilir veya yapraklarına su fısfıslayabilirsiniz.
Yeni köklerin gelişebilmesi için saksıdaki bayat toprağı değiştirmek oldukça önemlidir. Bonsailerin her 2 ya da 3 yılda bir toprağı değiştirilmelidir. Güzel bir bonsai için kök ve ağaç gövdesinin belirli bir oranda büyümesi sağlanmalıdır. Her saksı değişiminde köklerin yaklaşık 1/3’ü budanmalıdır. Toprak değiştirme, genelde ilkbaharda büyüme dönemi hızlanmadan önce tamamlanmalıdır. Bonsai toprağı Nisan aylarında değiştirilmelidir.
Bonsai gövdesinden çıkan filizleri, ayrı küçük bir saksıya alarak çoğaltabilirsiniz.
Bonsai bitkinizi güneşli bir yere yerleştirmenize rağmen yine de yaprak döküyorsa, büyük olasılıkla aşırı su veya su altında kalmasından dolayıdır. Ağacınızın doğru miktarda sulandığından ve yeterince güneş ışığı aldığından eminseniz, ancak yine de yaprak döküyorsa, kesinlikle ağacınızın bir hastalığı olma olasılığını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Bozai, Bonsai,Bonsai Bakımı, Bonsai Çiçek, Bonsai Ağaçları, Bonsai Ağacı Bakımı, Bonsai Ağacı Bakımı Nasıl, Bonsai Ağacı Nedir, Minyatür Ağaç, Bonsai Bitkisi, Bonsai Çiçeğinin Sulaması, Bonsailer neden yaprak döker? Kuruyan Bonsai nasıl canlandırılır?
Comments