top of page

Açelya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır ?


Açelya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır ?
Açelya Çiçeği

Güzel bir kadın ismi olarak bilinen Açelyanın anlamı da bir o kadar naiftir. Dillendirilemeyen, söylenemeyen aşkı ifade eder açelya. Bu nedenle içten içe aşkından yanan ama itiraf edemeyenlerin çiçeğidir. Tıpkı açelya çiçeğinin kendisi gibidir yani.


Açelya bitkisi, kış aylarına ait bir çiçek olup gölgelik yerlerde yetişen hayli popüler saksı çiçeklerindendir. Kış boyu, hayatın azalan renklerini açelya çiçeği ile tamamlayabilirsiniz.Balkonların ve bahçelerin vazgeçilmez çiçeklerindendir.


Açelya çiçeği, nazik, bakımı biraz zahmetli ama çiçeklenmesi bol bir bitkidir. Rengarenk bol bol çiçek açmaktadır.


Açelya soğuğu ve rüzgarı hiç sevmeyen bir çiçektir.Hava akımları olan ve 15-16 derece sıcaklık altı yerlerde bulundurmamak gerekir.Ayrıca gün ışığı alan yerleri tercih etmelisiniz. Diğer iç mekan çiçekleri gibi direk güneş ışığını sevmez.Gölge ve rutubetli ortamlar mutfak-banyo gibi alanlar açelya çiçeği için daha uygundur.Bulunduğu ortamın sıklıkla havalandırılması açelya çiçeğinin gelişimi için iyi olacaktır.Çok sıcak ortamlarda çiçeğin yapraklarının kurumasına neden olur. Bu nedenle Açelya çiçeği en iyi serin ortamda yetişir.


Açelya bitkisi suyu sever. Su sıcaklığının da bulunduğu ortamla aynı ısıda olması iyi olur.Toprağının nemli kalması önemlidir.Açelya bitkisinin toprağının kuru kalmamasına özen göstermelisiniz. Su miktarı ve su verme periyodunun devamlılık göstermesi gerekir.Çiçeklerinizi sularken genelde, dinlendirilmiş musluk suyu veya yağmur suyu kullanabilirsiniz.


Açelya çiçeğinin saksı değişimlerini diğer çiçeklere nazaran daha geç yapabilirsiniz. Ufak saksılarda açelya çiçeğinin gelişmesi ve çiçeklenmesi daha verimli olacaktır. İki senede bir, 2-3 cm daha geniş saksıya alabilirsiniz.Saksı değişimi esnasında çiçeğinizin toprak değişimini de yapabilirsiniz.Açelya yetiştirirken toprağınızı özel olarak seçmelisiniz. Doğal zengin toprakları tercih etmeli ve ekstradan gübre ilave etmemelisiniz.









Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page