Barış çiçeği veya Yelken çiçeği olarak ta bildiğimiz Spathiphyllum bakımı nasıl olmalıdır?
Spatifilyum saksı çiçeği ev, ofis ve işyerlerimizi renklendiren, bulunduğu ortama saflık ve sadelik katan beyaz ve güzel çiçekleriyle çok fazla tercih edilen saksı bitkilerindendir. Aslında tüm salon bitkileri için belirtilen bakım koşulları spatifilyum çiçeğinin bakımı içinde geçerlidir. Spatifilyum çiçeğinin, bulunduğu ortamlarda havayı temizlediği söylenir. Bununla birlikte evcil hayvanlar için zehirli bir türdür ve uzakta tutulmalıdır.
Kış aylarında düzenli olarak haftada 1 kere, yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalıdır. Sulamada kullanılan su miktarı ve sulama periyotu değiştirilmemelidir. Suyun ısısının oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir, aksi halde çiçeğin kökleri ve yaprakları zarar görebilir. Sulamadan sonra saksının altındaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmaması için bir müddet sonra (3-5 saat sonra) dökülmelidir. Sulamada temel kural, bitkinin toprağı kurudukça su verilmesidir. Bunu anlamamız için, bitkinin toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Eğer toprak ıslak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamanızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız. Genel olarak toprak kuru ve saksı hafifse çiçeğimiz susuz kalmış demektir. Yaşlanmış yapraklar hariç (-ki yaşlı yapraklar zamanla sararır) yaprakların geneline yayılan sararmalar (yaprak yumuşak olarak sararıyor) var ise fazla sulama yapıldığını veya toprağın suyu tuttuğunu (bu nedenle geçirken torflu topraklar tercih edilmelidir) bize gösterir. Yine yapraklarda kuru sararmalar oluşursa yapraklar hafif aşağı inmişse de az sulama yapıldığını anlayabiliriz. Özellikle sıcak havalarda sipatifilyumun yapraklarını nemli bir bezle silebilir veya fısfıslayarak ıslatabilirsiniz.
Sulamalar esnasında doğal olarak çiçeğimizin toprağında azalmalar olacaktır. Bu nedenle bitkinin saksısına, azaldığı dönemlerde üst taraftan toprak ilave etmek spatifilyum çiçeğimizin daha sağlıklı yetişmesine katkı sağlayacaktır.
Spatifilyumun yaprak renklerinde bir solgunluk gördüğümüzde azot eksikliğine, çiçeklerinin beyaz rengindeki netliğin kaybı ise fosfor eksikliğine işaret eder. Bu durumda 10-15 gün aralıklarla sıvı besin/vitamin takviyesi yapılabilir.
Genel olarak tüm çiçekler ve özel olarak ta Spatifilyum çiçeği için saksı tercihi büyük önem taşımaktadır. Çiçeğin ihtiyacından daha büyük bir saksı kullanılması durumunda, bitkinin gelişimi köklerde yoğunlaşacağı için, bitkinin çiçek açması azalacak, yaprak gelişimi artacaktır. Kökleri dışarı çıkmaya başladığında çiçeği bulunduğu saksıdan çıkartarak bir boy büyük saksıya alabilirsiniz. Spatifilyum, köklerinin biraz sıkışık olmasını sever. Bu nedenle 2-3 yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. Ayrıca bitki besini verdiğiniz halde, yaprak gelişiminin az olması da saksı değişim zamanının geldiğini bize göstermektedir. Unutmayalım ki tüm çiçekler ihtiyaç duyduğu besini topraktan almaktadır.Bitkiniz için toprak tercih ederken, torflu toprakları tercih etmelisiniz. Saksı değişim zamanı bahar aylarıdır. Gerek saksı değişimlerinde gerekse de ortam değişimlerinde genel olarak tüm çiçeklerde bir adaptasyon süreci (bazen 1-2 ayı dahi bulabilir) beklenmelidir. (bu süreçte sararma yapraklarını salma vs. gözlemlenebilir)
Spatifilyum çiçeği için doğal ortamlarında ideal konum yarı gölge ve gölge ortamlardır.Fakat ev ortamlarında aydınlık alanlar seçilmelidir. Spatifilyum çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Direk gün ışığı aldığında yapraklarında yanıklar oluşacaktır. Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere de koyulmamalıdır, aksi takdirde yapraklarını dökebilir. Çiçeğimizin gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilebilir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenmiş olur.Bitkilerimiz az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemeyeceği için, çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.Bu nedenle çiçeklerimiz için seçtiğimiz konum önemlidir. Bitkinizin çiçekleri eğer yeşile dönüyorsa bu çok fazla güneş aldığı anlamına gelir. Eğer yapraklarında çıtır çıtır kuruma varsa ya direk güneş ışığında kaldığını ya da az sulandığını bize gösterir. Yine yaprakları solmuş ise veya kıvrılmışsa fazla ışık aldığını gösterir bize.
Spatifilyum oda sıcaklığını sever, özellikle kış aylarında 4 derecenin altında kesinlikle bırakılmamalıdır. Hızlı bir şekilde çiçek kaybına ve ölüme neden olacaktır düşük hava sıcaklığı.
Genel olarak tüm çiçeklerde gördüğümüz yaprak uçlarındaki kahverengi kurumalar (çıtır çıtır), spatifilyum içinde yaşanabilir. Bunun en büyük nedeni bu tür çiçeklerin yüksek nemli ortamları istemesidir. Fakat ev ortamında yüksek nemli bir ortama ulaşmak güçtür. Bu nedenle yaprak uçlarının kahverengi kısımları bir makas ile kesilebilir. Bu şekilde bir yaprağın %50 sine kadar olan kahverengilikleri makasla temizlenebilir. %50 yi aşan kurumalarda-sararmalarda ise yaprağı tamamıyla kesebilirsiniz. Aynı şekilde bitkinizin kuruyan sararan çiçeklerini de sapından kesmek ve ayırmak gerekir. Budama işlemleri yapılmazsa bitkinin böceklenmesine sebep olunabilir. Ayrıca bitkinizin yeniden çiçeklenmesi içinde kuruyan ve zamanı geçen çiçeklerin kesilmesi gerekir.
Comments