top of page

Yuka (Yucca)/ Dracena Massengena (Mısır çiçeği) Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır ?

Güncelleme tarihi: 20 Nis 2022


Yuka (Yucca)/ Dracena Massengena (Mısır çiçeği) Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır ?
Dracena Massengena Çiçeği

Bu bitki o kadar şahanedir ki, hem görüntüsüyle yaşam alanlarımıza güzellik katar hem de evimizin havasını temizler. Peki, ofis ve salon bitkilerinin vazgeçilmezi olan, Yuka / Dracena Massengena bitkisi nasıl yetiştirilir? Kısa ve öz olarak onu anlatalım.


Massengena bitkisi yucca türünden gelen odunsu gövdesi ve ucunda açan yeşil damarlı yaprakları ile tercih edilen salon süs bitkilerindendir. Gösterişli ve büyük yapılarıyla bulunduğu mekanı bahçeye çeviren yuka (yucca) / massengena bitkisinin gövdesi ağaç formundadır. Uçlarından verdiği yapraklarla, diğer bitki ve çiçeklere oranla daha çekici bir görünüme sahiptir. Farklı dal adetlerinde (2li -3 lü vb) olanları mevcuttur.


Yuka / Massengena bitkisi geniş, havadar ve aydınlık mekanları sever. Yuka, iç mekan çiçeği olduğu için aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalardan hoşlanmaz. Kışın oda sıcaklığının 10-15 derecenin altına düşmemesi iyi olacaktır.Yine hava akımlarının olduğu mekanlar Yuka / Massengena'nın kuruyup solmasına neden olabilir. Aynı zamanda çiçeği konumlandırırken, özellikle yapraklarının duvar veya farklı nesnelere değmemesi önem taşımaktadır.


Yuka / Massengena, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bulunduğu yerin aydınlık bir ortam olmasına da dikkat edilmelidir. Yapraklarının eşit derecede ışık alabilmesi için haftada bir bulunduğu yerde bitkiyi döndürebilirsiniz.


Sulama esnasında saksının her tarafının eşit bir şekilde suyla buluşması iyi olacaktır.Kışın toprağın kuruma durumuna göre ılık suyla (oda sıcaklığında), yazın ise haftada bir Yuka / Massengena bitkinizi sulamanız yeterli olacaktır. Yuka (yucca) / Massengene çiçeğinize her defasında verdiğiniz suyun miktarı ve sulama periyodu standart olursa iyi olacaktır. Fazla sulamadan dolayı saksının alt kabında suyun uzun süreli kalmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum bitkinin böceklenmesine sebep olabilir. Yuka / Massengena çiçeğinizin yapraklarını zaman zaman nemli bir bezle silebilir veya fısfıslayabilirsiniz. Bu durum, özellikle sıcak havalarda bitkinizin yapraklarını korumada yardımcı olacaktır.


Unutmayın, fazla sulamak bitkinizin çok büyümesini sağlamaz. Bilakis köklerinin çürümesine ve yapraklarının sararmasına neden olur. Ancak düzenli sulama ve doğru bakımla bitkinizin sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.


Yuka / Massengena bitkiniz için toprak tercih ederken, torflu, perlitli su geçirgenliği iyi olan toprakları tercih etmelisiniz. Çamurlaşan toprağı değiştirmelisiniz. Saksı değişiminde, tercihiniz bir boy büyük saksı seçimi olmalıdır. Massengena çiçeği toprak değişimi mart, nisan aylarında yapılmalıdır.


Yuka / Massengena çiçeğinize ayda bir defa ilave sıvı besin takviyesinde bulunabilirsiniz. Eğer bitkiniz, bulunduğu yere sığmıyorsa yapraklarından budama da yapabilirsiniz. Bu durumda direkt yaprağın dibinden kesmeniz de bir sakınca olmayacaktır.


Yuka / Massengena yapraklarının sararması genellikle aşırı sulamadan veya cereyanda kalmasından kaynaklanır. Bu nedenle böyle bir problemle karşılaşmamak için su dengesini ve bitkinin konumunu iyi ayarlamalısınız. Nemin düşük olduğu ortamlarda bitkinin yaprakları kıvrılabilir. Böyle bir sorunda yuka / massengena bitkinizi biraz daha nemli bir ortama taşıyabilirsiniz.


Klimalı ortamda bitki bakılmamalıdır. Yuka / Massengena doğrudan güneş ışığı istemez. Aydınlık ve havadar yerde durması yeterlidir. Massengena bitkisi, senede 1 defa özellikle temmuz ağustos aylarında sümbüle benzeyen beyaz kokulu çiçekler açabilmektedir.












Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page