top of page

Aloe vera nasıl bakılır ?


Aloe vera nasıl bakılır ?
Alo vera

İyileştirici özelliği olan Aloe vera, tıbbi olarak ta kullanılan bir bitkidir. Sağlığımıza ve cildimize sağladığı büyük faydaları aloe vera bitkisini merak konusu yapmaktadır. Sivri uçlu, uzun ve dolgun yapraklarının içindeki jelimsi yapının içerdiği yararlı maddeler onu bu denli popüler hale getiren temel özelliği de diyebiliriz. Ev ve ofis bitkisi olarak iç mekanlarda aloe vera yetiştirmek oldukça kolaydır. Böylece aleo veradan en doğal haliyle faydalanabilirsiniz.

Aloe vera bitkisinin ölümünün en yaygın nedeni, kök çürüklüğüdür. Çok fazla sulama yapmak kökün çürümesine ve mantara sebep olabilir. Toprak kuruluğunu gözeterek sulaya bilirsiniz. Tamamen toprak kurumuş olduğunda su vermelisiniz (Yüzeyin 5-6 cm altı kuruyana kadar beklemenizi öneririz). Sulama esnasında aloe vera bitkisinin yapraklarına su değdirmemeye özen göstermelisiniz. Sulama işleminde yalnızca toprağı suladığınızdan emin olmalısınız. Hatta suyun buharlaşmasını azaltmak için toprağın üstüne çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.

Aloe vera bitkisini direk güneş ışığı alan bir yere koymamalısınız. Aydınlık ve hafif esinti alan bir yer seçimi daha doğru olacaktır. Gün ışığının geldiği yöne doğru saksıyı ara ara döndürerek bitkinin yapraklarının eşit büyümesini sağlayabilirsiniz.

Nisan'dan Eylül'e kadar aloe vera bitkisi, büyüme eğilimindedir. Aloe vera büyümeyi ve yayılmayı sever, bu yüzden bitkiye bolca yer veren yeterli büyüklükte bir saksı seçimi iyi olacaktır. Aloe vera için kullanacağınız saksının drenajlı, altında delikleri olan bir saksı olması önemlidir.

Yanlardan filizlenen küçük aloe veraları, çiçeğin ana köküne zarar vermeden, varsa filizin kökleri ile birlikte topraktan çıkartıp 2-3 saat bekleterek ayrıca dikebilirsiniz. Bu yeni sürgünü 10-15 gün kadar toprağı devamlı nemli kalacak şekilde sulamalısınız.

Aloe vera organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda daha rahat yetişme imkanı bulur. Klasik bahçe toprağı iyi gelmeyecektir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page